Híd: adókedvezménnyel támogatjuk a gyermekvállalást

 

 

 Mikor egy pár családalapítás mellet dönt vagy egy kistestvért tervez a családba, az csodálatos dolog. A gyermekáldás, egy gyermek (vagy több gyermek) :) születése öröm a család számára. Ugyanakkor az új családtag érkezésével megnőnek a kiadások is. Tápszerek, új ruhák, babakocsi, játékok, pelenkák, kiságy... és még lehetne sorolni. Ráadásul ilyenkor csak az egyik szülő dolgozik, tehát a családnak csak egy bevételforrása van. Ezért Bugár Béla, Sárközy Irén és jómagam benyújtottuk a parlamentbe azt a javaslatunkat, amely alapján jövő április elsejétől megdupláznánk az adóbónuszt a hat évnél fiatalabb gyerekek után.

Ha a javaslatunkat a parlament is elfogadja, a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy áprilistól a hatévesnél fiatalabb gyermekek után havi 22,17-euróról, 44,34 euróra nőne az adókedvezmény. Ez egy évben 532,08 eurót jelent! Ekkora összeget írhatnának le havonta az adójukból a hat évnél fiatalabb gyermekeik után azok a szülők, akik közül legalább egy dolgozik. Természetesen ha 2 hat év alatti gyermek van a családban akkor ez az összeg már 1064,16 euró, 3 hat év alatti gyerek esetén pedig majd 1600 euró maradhatna a családoknál éves szinten.

Javaslatunk előnye, hogy nem terheli a vállalkozókat, munkaadókat és a családoknál mégis több pénz maradna!
 
Természetesen most joggal gondolhatja a kedves olvasó, hogy nem lehetne az idősebb gyermekeknél is ezt megoldani? A válasz erre az, hogy igen, jó lenne. Ennek 2 akadálya van:
 
Ezzel, hogy a 6 év alatti gyermekek után duplájára emeljük az adóbónuszt, az állam pl. 2020-ban kb. 75 millió euró adótól esik el, ennyivel több pénzt hagyunk a családoknál, tehát ennyivel kevesebb folyik be az államkasszába. Ha az idősebb gyermekeknél is bevezetnénk ezt az adóbónuszt az évi 300 millió euró adókiesést jelentene az országnak. Ezzel veszélybe kerülhetne a kiegyenlített államháztartás.
 
A másik dolog, hogy egy párt ereje attól is függ mennyien szavaznak rá, mi 6,5%-os párt vagyunk. Ha az emberek nem támogattak volna minket a választásokon, akkor most ezt a javaslatot sem tudtuk volna benyújtani, ami a 6 év alatti gyermekeket nevelő szülők adóbónuszának megduplázásáról szól. Tehát köszönjük a támogatást. Ha viszont többen szavaznának ránk, akkor lehet nagyobb eséllyel tudnánk végigvinni, kiharcolni olyan javaslatot is, ami az idősebb gyermekes szülőket is érinti. De erről majd a következő parlamenti választásokon dönthetnek az emberek...
 
Mindenesetre én remélem, hogy most sikerül elfogadtatnunk a parlamenttel ezt a javaslatunkat, amivel megdupláznánk a hat év alatti gyermekek után járó adókedvezményt és több pénz maradna a családoknál!
Hamarosan beszámolok az újabb javaslatunkról, ami szintén pozitívan fogja érinteni a családokat.
 
&nabp;
 
 
&nabp;