Mi a helyzet Komárom projektjeivel?
 
 
 
 Komárom városának folyamatos fejlődését, az itt élők komfortérzetének növelését több projekt is hivatott biztosítani. Mivel a lakosok többségének nincs közvetlen rálátása az egyes folyamatokra, úgy gondolom, hogy röviden beszámolok a dolgok állásáról. Jómagam több projektben is sikeresen lobbiztam annak érdekében, hogy a kivitelezéshez szükséges anyagi forrásokat megszerezzem a város számára, ám az érintett szervekkel (minisztériumokkal, szakmai felügyelettel, kivitelezőkkel) való együttműködés, az egyes vonatkozó feladatok elvégzése már a városvezetés feladata. 
 
Sokan szeretnék már végre rendezett állapotban látni az egykori vámhivatal térségét.  Nos, az eredeti harmonogram szerint a revitalizációs folyamat keretében a városnak ez év június 30-ig kellett volna eljuttatnia az átépítéssel kapcsolatos dokumentációt (rajzokat, engedélyeket) a Szlovák Közútkezelő Vállalat (Slovenská správa ciest - SSC) számára. Sajnos ez a feltétel még a múlt héten sem teljesült, ami valószínűleg csúszást okoz majd a kivitelezés folyamatában is. Pedig az időfaktor most nagy szerepet játszik, hiszen az SSC-ben arról tájékoztattak, hogy az új Duna-híd felépülése után az állam átadja ezt a területet a megyének vagy a városnak. A későbbiekben tehát helyi pénzből kéne felújítani. Szerintem viszont egy várost (Komáromot is) elsősorban állami és EU-s pénből kell fejleszteni (nem pedig csak kölcsönből), tehát a lehető legtöbb külső forrást kell biztosítani. Most rendelkezésre áll a kivitelezéshez szükséges pénz (állami forrásból), jó lenne ha a városvezetés tudna élni vele. A támogatás megszerzéséeben tudtam segiteni a városnak, de a további folyamat már a város és az állami szervek feladata. 
 
El kell hogy mondjam, van amikor egyetértek a városvezetés elképzeléseivel, de van amikor nem értek egyet azzal, amit csinál (vagy éppen nem csinál). Jó példa erre az emlitett vám területének a rendbetétele. A terület renbetételét támogatom és ezért segitettem a városnak állami pénzt szerezni a felújitásra. Viszont aggályaimat közöltem a város vezetésével abban a kérdésben, hogy szükséges-e oda körforgalmat építeni?! Hiszen a magyarországi oldalon az Erzsébet híd lábánál bekapcsolt közlekedési lámpák oly mértékben lesznek képesek “bedugítani” a forgalmat, hogy a vám területén egy körforgalom lehet, hogy nagyobb kárt fog okozni, mint hasznot... de a városvezetésen múlik, hogy mit és hogyan terveznek oda...
 
További fontos kérdés a komáromiak számára az északi elkerülő út megépítése. A minisztérium (a rendelkezésre álló anyagi források alapján) már megkezdené a tervezési folyamatot, ám sajnos a mai napig nem kapták meg a várostól a pontos rákötési pontokat, amelyek hiányában nem készíthetőek el a tervek sem…
 
Érdeklődtem az illetékeseknél a harmadik projekt, a Vág-híd felújításával kapcsolatban is. Megtudtam, hogy a kisebbik híd diagnosztikája már folyamatban van, ám technikai okokból a nagyobb híd diagnosztikáját az első körben nem sikerült megvalósítani. Ez valószínűleg csúszást okoz majd, ám a Szlovák Közútkezelő Vállalat illetékesei megnyugtattak, hogy mindent megtesznek az eredeti időpontok betartása érdekében. 
 
Örömmel konstatálom, hogy több fontos projekt megvalósításához is sikerült szükséges forrásokat, támogatásokat szereznem Komárom számára. A felmerült akadályokról, feladatokról, határidőkről minden illetékes megfelelően tájékoztatva volt. Amit a hatáskörömből adódóan lehetett azt megtettem, és abban bizakodom, hogy az illetékesek, városvezetés, és a további partnerek is megfelelően elvégzik azokat a feladatokat, amik rajtuk múlnak.
 
Továbbra is hajlandó vagyok együttműködni bárkivel a város érdekében, hiszen Komárom fejlődése, a komáromiak életszínvonalának javítása közös érdekünk!
 
&nabp;
 
 
&nabp;