Új javaslataink a parlament előtt

 

Örülök hogy a Híd parlamenti klubjának tagjai rendkívül aktívan dolgoznak, hiszen mindannyian tudjuk hogy kormánypozícióból a kormányprogram megvalósítása mellett el lehet érni specifikus céljainkat is. Pártunk tagjai a minisztériumokban és egyéb fontos beosztásban végzett munkájukkal tudtak pozitív változásokat kieszközölni az emberek mindennapi életében, amiről az elmúlt két év alatt az élet több területén is meggyőződhettünk. Több olyan törvényt sikerült előkészíteni és elfogadtatni, melyeket az emberek pozitívan értékeltek. De ezen kívül nagyon fontos tény az is, hogy ebben az időszakban markánsan több támogatás és fejlesztés jutott Dél-Szlovákiának - ami az előző időszakokban annyira nem volt jellemző. Nagy örömömre szolgál hogy képviselőtársaimmal együtt az elmúlt két évben 32 javaslatot terjesztettünk a plénum elé, jelen pillanatban is hat javaslat vár megtárgyalásra. Ezek tartalmáról szeretném most informálni a polgárokat.


Az első javaslatukat valószínűleg már sokan ismerik. Magyarországhoz és Ausztriához hasonlóan el szeretnénk érni, hogy Szlovákiában is lehessen saját házi termesztésű gyümölcsből otthoni használatra pálinkát főzni. A mennyiséget családonként 25 liter 86%-os alkoholban vagy 50 liter 43%-os alkoholban maximalizálnánk. Ez a törvényjavaslat a polgárok kifejezett kérésére készült, így remélem, hogy éppen azoknak tudunk vele segíteni, akik otthon gyümölcsöt termesztenek - és szeretnék azt ilyen formában feldolgozni. A szesz árusítása természetesen nem lenne engedélyezve, ugyanúgy mint a környező országokban.


A következő törvényjavaslatunk keretében szeretnénk lehetővé tenni, hogy a jelenleg tartósan ki nem használt sínek nyomvonalán kerékpárutakat építsenek, így ezek a használaton kívüli létesítmények újra az emberek szolgálatába álljanak. Európában egyre népszerűbb a kerékpározás, így reméljük hogy az érintettek Szlovákiában is ki tudják majd használni ezt a lehetőséget.


Harmadik törvényjavaslatunk a nyugdíjbavonulás időpontja körüli vitához illeszkedik. Természetesen mindenkinek tudatosítani a kell, hogy a gondot a demográfiai sajnálatos alakulása okozza, és a majdani megoldást elsősorban az államháztartás mindenkori kondíciója befolyásolhatja. Az egyszerű matematika azt mutatja ugyanis, hogy minél többen lesznek a nyugdíjasok, és minél fiatalabb korban mennének nyugdíjba, annál kevesebb összeg jutna számukra a nyugdíjaik folyósítására. Márpedig a nyugdíj egyik fontos szerepének éppen annak kéne lennie, hogy az emberek még jó kondícióban tudják élvezni a minnél magasabb összeget megérdemelt pihenésük javára. Pártunk ennek a csatározásnak a populista részében nem akar részt venni, ellenben olyan javaslat nyújtottunk be a parlament elé, melynek értelmében legkésőbb 5 évvel a nyugdíjbavonulás időpontja előtt már minden dolgozó ismerje azt a pontos dátumot, amikor jogosult lesz a nyugdíjra.


A parlamenti ülésre előkészített javaslataink tehát megint új feladatok elé állítják képviselői klubunk tagjait, és bízom benne, hogy az eddigiekhez hasonlóan most is sikeresen megvalósítjuk elképzeléseinket. Reméljük hogy a parlament elfogadja ezeket a javaslatainkat, és ezzel hozzá tudunk járulni a lakosok mindennapjainak jobb minőségéhez.

&nabp;
 
 
&nabp;