Komáromi közlekedés I. - Új híd

December 22-én, a nagy karácsonyi bevásárlási hajrá idején Pozsonyban jártam - de nem az üzletekben bóklásztam, hanem a városunkat érintő három fontos dologról tárgyaltam a Szlovák Útkezelő Vállalat igazgatójával, aki hosszú betegsége után fogadni tudott.

Az új híd engedélyeztetése már a finisben járt, amikor a magyar oldal politikai változásai lelassították az eseményeket. Később a hazai „károgók”-nak köszönhetően a szlovák minisztérium bizonytalanodott el, hogy maradjon-e a nyugaton felépülő terv, esetleg át kellene tenni a hidat a város keleti felére. A tárca megrendelt egy tanulmányt, amely igazolta, hogy a mi tanulmányunk is helyes volt, így maradhatnak az eredeti elképzelések.

Az új híd lassan kézzelfogható valósággá válik, egyre biztosabbnak látszik, hogy megépül, már csak az a kérdés, hogy mikor, hiszen már a területfoglalási engedély is ki lett adva.
Magyarország kimondta, hogy szerintük 2014-től megépíthető a híd. A szlovák kormány sem zárkózik el ez elől a terminus elől, sőt, hajlandó volna akár előre is hozni. A következő lépésben a két minisztériumnak kell kijelölnie a híd pontos helyét, majd tovább tudunk dolgozni az építkezési engedély kiadásán.

A mostani hídlezárás újra bizonyította, hogy mekkora szüksége van Komáromnak, a régiónak és egyáltalán az erre közlekedőknek az új hídra. Nekünk mindannyiunknak összefogva azon kell gondolkodnunk, hogy minél jobban fel tudjuk gyorsítani az eseményeket, és ne okoskodással és mondvacsinált problémákat kreálva próbáljuk lassítani.

Komárom, új híd, közlekedés&nabp;
 
 
&nabp;